Miażdżyca dieta prawidłowa

MiażdżycaMiażdżyca to właściwie w obecnych czasach choroba, którą można nazwać prawdziwą epidemią. Współcześnie coraz częściej ludzi ma z tym problem. Wchodząc w wiek średni pojawiają się pierwsze objawy, że coś dzieje się nie tak z naszym organizmem. Na początek będzie to zadyszka przy wchodzeniu po schodach, a coraz dalej szybkie zmęczenie po krótkim spacerze. Miażdżyca bardzo szybko zaczyna się pogłębiać. Rosnące stężenie cholesterolu we krwi to główny powód miażdżycy, która gdy zacznie się rozwijać może stać się szczególnie niebezpieczna dla naszego organizmu, gdyż prowadzić będzie do zawału serca czy udaru mózgu. W momencie, gdy pojawiają się pierwsze objawy problemów z miażdżycą powinniśmy czym prędzej podjąć jakieś działania, gdyż rozwój takich problemów może być niezwykle szybki. Na samym początku można rozpocząć stosowanie diety niskotłuszczowej, która jest pierwszym krokiem do obniżenia zawartości cholesterolu we krwi, a także pozwala walczyć z objawami miażdżycy. Wprowadzając do diety odpowiednie ilości warzyw oraz owoców można liczyć na to, że uda się skutecznie obniżyć cholesterol i tym samym ograniczy się możliwość rozwoju miażdżycy. Jeśli stan zaawansowania problemów jest już na dużo wyższym poziomie powinno się poszukać innych skuteczniejszych rozwiązań. W takiej sytuacji miażdżyca dieta prawidłowa powinna być już dużo bardziej kontrolowana. Trzeba brać pod uwagę wszystkie posiłki, które się spożywa. Zadaniem będzie wyeliminowanie tłuszczy ze spożywanych posiłków. Można między innymi wybrać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Zamiast śmietany powinno używać się jogurtu naturalnego, zamiast masła margaryny, bądź też niczego do smarowania. Można unikać sera żółtego. Kluczem w takiej diecie będzie jednak mięso i wędlina. Trzeba się postarać, by spożywane mięso i wędlina była chuda. Zamiast mięsa czerwonego lepiej zdecydować się na indyka, kurczaka czy delikatną cielęcinę. Powinno się unikać smażenia w głębokim tłuszczu. Najlepiej, by mięso było gotowane, ewentualne duszone bez smażenia, bądź też pieczone na ruszcie. Warto do diety wprowadzić również wybrane ryby takie jak dorsz, lin czy sandacz. Unikać natomiast trzeba śledzi, węgorza czy tuńczyka. Przygotowując dietę pod miażdżycę trzeba wziąć również na tapetę jajka, które powinniśmy w całości spożywać tylko raz w tygodniu a poza tym skupiać się na spożywaniu samego białka. Stosując się do tych kilku porad można liczyć na to, że uda się powalczyć z miażdżycą, której skutki dla naszego zdrowia mogą być tragiczne.

Dodaj komentarz